Vælg en side

Roseline fortæller

Orkis – historien om orkering af lysduge, manchetter og flakoner i miniature

Randi Hanson

Hånd orkerede
lysduge, manchetter og flakoner

Rosa Aubussion tæppe med fint blomstret motiv

Historien om orkis orkering

Stammer helt tilbage fra midten af 1600 tallet men kom til Europa i starten af 1700 tallet.

Orkis er en blonde type som laves ved at binde knuder i ringe (picoter), derfor navnet orkis som stammer fra det italienske occhi, som betyder øjne.

Orkering består i al sin enkelthed ved hjælp af en skytte og hænderne (som ses her på billedet) at binde knuder på en tråd i picoter som så danner smukke mønstre.

På muserer kan man se orkerede blonder helt tilbage fra 1600 talle og de kendes typisk ved at de er syet sammen og ikke knyttet sammen. De gamle orkismønstre fra den tid bestod primært af ringe.

Efter omkring år 1850, hvor man at begyndte at videreudvikle teknikkerne til at omfatte buer og knyttede picoter, begyndte orkeringens porpularitet at vokse.

Samtidig med blev også skytten videreudviklet, de blev mindre og materialet skiftede til at være producert i plastik.

Orkis designs

Ældre orkis designs, op gennem begyndelsen af ​​1900’erne, brugte en fin hvid eller elfenbensfarvet tråd og indviklede designs.
Ofte blev de orkeret i små stykker på 10 cm eller mindre i diameter, som derefter blev syet sammen for at danne et større stykke – eksempelvis til et sjal, slør eller en paraply. Denne tråd var enten lavet af silke eller en silkeblanding, for at give mulighed for let at kunne fjerne ukorrekte sting.

I nyere designs fra 1920’erne og frem er der ofte anvendt en tykkere tråd i en eller flere farver, samt andre metoder til at samle stykkerne.

Nogle orkis designs inkorporerer både bånd og perler.

Kilder:

http://www.danskorkis.dk/64312422

https://www.orkis.dk/om-orkis

https://en.wikipedia.org/wiki/Tatting

Roselines lille orkis historie

Min mor havde en kort periode hvor hun orkerede små orkis blomster.

Hun havde også bevaret hendes oldemors brudekjole fra 1910, selv om min mor har passet godt på kjolen op gennem årene, så var der alligevel kommet nogle små huller his og pist i det gamle tynde og lidt møre stof.

Som du kan se på billedet havde jeg brudekjolen på til mit bryllup og jeg følte mig meget yndig. De mange små huller primært på slæbet og et enkelt på skulderen blev, som du kan se her på billedet carmofleret med orkis blonder.

De fine orkis blomster passede så fint på kjolen og stilen 🙂

 

 

Historien om

Randi Hanson’s orkis lysduge, manchetter og flaconer

Randi Hanson Orkis

Randi fortæller:

En af mine tanter lærte mig at orkere da jeg var tretten år. Jeg blev meget fascineret af den simple måde at lave blonder på. Dog mistede jeg hurtigt interessen da jeg kun kunne finde mønstre på flakoner til spisestel og blonder til lommetørklæder. Ikke just et hit hos en teenager.

I 2001 fandt jeg ved et tilfælde en orkis bog fyldt med orkerede blomster. bogmærker og mange andre spændende mønstre, Så gik jeg i gang med at orkere en masse bogmærker som jeg forærede væk og der sneg sig også nogle små flakoner ind.

Jeg begyndte at købe en del bøger og lovede mig selv at den dag jeg gik på efterløn skulle jeg bruge en stor del af min fritid til at orkere. Det har jeg så gjort siden hvor jeg har lavet små ting til troldgrene såvel som meget store lyseduge til mit sofabord.

I modsætning til knipling kræves der ikke så meget udstyr for at komme igang. En eller to skytter, en tynd hæklenål og et nøgle 20 garn. På Youtube er der flere videoer med introduktion til orkis. De viser hvordan arbejderne er bygget op af små knuder som laves med skytten. Der skal laves to slag/bevægelser” med skytten for at lave en knude. Laves knuderne med afstand bliver der dannet en buet picot, når arbejdet trækkes sammen. I dag er mønstrene diagrammer der viser hvor mange knuder og picotter der skal laves, om det er buer eller ringe der skal danne blonden.

I en del år hjalp jeg min mand Egon på Dukkehusfestivalen med at sælge redskaber og udstyr til gør-det-selv miniature. Da Hobby & Mini eksisterede undervise Egon to gange om måneden i miniature. Derved blev jeg langsomt interesseret i miniature. Dog har jeg aldrig haft lyst til at indrette et dukkehus eller butik. Jeg har kun lavet enkelte ting såsom blomster, små kagedåser og gratulationskort, når der var brug for ekstra ting til workshops. Først for 4 år siden blev jeg modig nok til at forsøge mig med miniature lyseduge i orkis. Bestemt ikke nemt da det er meget svært at pille op hvis jeg laver fejl i de “store” duge og totalt umuligt når det drejer sig om arbejderne lavet i sytråd. Så det kræver 100 % koncentration hele vejen igennem at orkere de små miniature ting.

Indenfor det seneste år har jeg prøvet at udvikle mine egne mønstre til miniature duge og flakoner. En virkelig sjov men også tidskrævende proces. Det er altid spændende om ens idé kan blive til en pæn lille lysedug.

Jeg deltog for første gang med mine orkis arbejder på Dukkehusfestivalen 2022. Jeg var virkelig glad over den positive modtagelse mine små duge fik. Det gav mig mod til at komme igen til næste år samt at arbejde videre med at udvikle mit sortiment.

Jeg er også meget glad og stolt af at Roselines miniature vil sælge mine orkerede lyseduge. De er designet specielt til Line’s butik og kan kun købes på denne webside. Jeg håber, at du bliver fristet til at købe én.

Randi Hanson med orkis
Randi Hanson Orkis

Skriv mig op

Tilmelding til nyhedsbrev

Adresse

Bygmestervej 6
5854 Gislev, Denmark

Afsending af pakker

Inden for 3 dage
Fri fragt ved køb over 500,-

0