Vælg en side

Historien om tranebærglas

Rosa miniature glaskunst i Tranebærglas / Cranberry glass / Guld Rubinglas

Historien om Tranebærglas / Cranberry glass / Guld rubinglas

Tranebærglas eller på engelsk “Cranberryglass” kendes ved den changerende lys rosa til mørk rosa til guld tonet glas. Udtrykket er fortryllende eksklusivt, elegant og romantisk.

Der er guld i glasset… helt bogstaveligt!

Tranebærglas eller som det også kaldes “Guld rubinglas” fremstilles ved at inkludere guldchlorid i glasblandingen, en opløsning indeholdende guld fremstillet ved opløsning af guldmetal i Aqua Regia. Tin (som stannechlorid) tilsættes af og til for at fungere som et reduktionsmiddel og selve processen er både vanskelig og dyr.

Og processen er sikkert ikke blevet mindre vanskelig ved at blæse glasset i miniature.

Lidt fra historien om “Guld rubinglas” – tranebærglas

Romerne lavede rubinglas af guld, og det berømte Lycurgus Cup der blev fremstillet i det 4. århundrede e.Kr. indeholdte både guld og sølv. Bægeret er et usædvanligt godt eksempel på de romerske glas fremstillingsevner – som dengang evnede at fremstille et bæger der skinner rødt i transmitteret lys og grønt i reflekteret lys.

Det rubinrøde glas forsvandt i flere hundrede år!

Hemmeligheden bag det, at fremstille rødt glas gik tabt i mange århundreder og blev genopdaget i omkring år 1600 i Potsdam i Bøhmen.

Genopfindelsen blev gjort af glasmageren Johann Kunckel (1631-1702), og glassene kaldes derfor også Kunckelglas.

På det tidspunkt var dette et slag mod de venetianske glasproducenters stolthed og fremtrædende plads, da de i årevis havde forsøgt at fremstille rødt glas uden den store succes.

Legenden siger at der blev tabt en guld ring …eller var det en guld mønt?

At det røde glas blev genfundet ved en tilfældighed ved, at en guldring eller en guldmønt blev tabt ned i det smeltede glas, hvorefter det blev rubinrødt. Efterfølgende forsøg har dog vist at dette ikke er muligt, da guldet først skal opløses til guldchlorid før det vil blandes med det smeltede glas.

Viser 1–4 af 48 resultater

Om miniature glasset som forhandles i Roselines webshop

Roselines udvalg af miniature glas er nøje udvalgt efter Roseline stilen, som kan beskrives med ordene:

  • rosa og rubinfarvet
  • romantisk
  • smukt
  • royalt
  • eksklusivt

Glasset vil kunne passe ind i mange smukke miniaturehuse og dukkehuse med forskellige stilarter fra det victoriansk til det fransk inspireret.

Den victorianske kærlighedsaffære med tranebærglas

I midten af ​​1800-tallet til slutningen af ​​det 19. århundrede forfinede glasblæsere kunsten at fremstille tranebærglas og skabet alt fra vaser og kande til karaffer med matchende tumblere.

Lige præcis disse miniature glas som der forhandles her i webshoppen er miniature reproduktioner fra den tid.

Sådan håndterer du miniature glasset

Alle glasminiaturer er individuelt håndlavede, så selv om der gøres alt for at lave en ensartet produktion, kan der være små variationer i form, størrelse og farve fra produkt til produkt.

Som udgangspunkt – tab ikke glasset! for det vil gå i stykker af det, lig et håndklæde under det sted, hvor du håndtere glasset.
Klem ikke for hårdt på glasset af frygt for at tabe det, for du kan nemt komme til at klemme det i stykker.

Du bør ikke at gnide på tranebærglasset, da dette kan resultere i fjernelse af en del af overfladen.

Find den smukkeste plads til dit miniature glas i dit fine dukkehus og nyd synet… og ‘blær’ dig gerne på Facebook og andre steder med dit nye miniature kunsthåndværk. 🙂

Historien om miniature tranebærglassets glasblæser

Glas kunsten som forhandles her i shoppen er fremstillet hos det verdensberømte britiske glaspusteri Glasscraft. Kendetegnet for dem er det fineste håndværk og præcisions miniatureglasblæsning i 1/12.

Glasscraft har eksisteret siden 1989 og de fremstiller et bredt udvalg af miniatureglasvarer, de kendt for smukt tranebærglas brugskunst.

Phil Grenyer som ejer Glasscraft startede sin glasblæserkarriere som lærling i Newcastle, der producerede laboratorium / videnskabelige glasvarer. Han fortsatte senere med at arbejde i London og Schweiz og udvidede sin viden om glas og vendte til sidst tilbage til Newcastle for at starte op som selvstændig minaturist.

Phil Grenyer er en præcision miniatureglasblæser, der fremstiller udsøgte husholdnings- og dekorative miniaturer i glas, hvert stykke individuelt håndlavet. Han har gennem årene specialiseret sig i tranebærglas og fremstiller et væld af dejlige udsmykkede genstande i 1/12 skala inklusive punch bowle med små kopper, kander, kuppelformede kagestande, sodastreamer, karafler, vinglas, riflede vaser – og meget mere.

Phils ekspertise inden for dette specialiserede miniaturefelt kommer fra hans fire-og-et-halv-årig læreplads, han arbejdede som glasblæser i laboratorie og videnskabelig glasindustri – hvor præcision var altafgørende. Efter sin læretid i Newcastle arbejdede han derefter i London og Schweiz, hvor han udvidede sin viden om glas, inden han vendte tilbage til Newcastle. Phil sagde: ”Jeg begyndte at arbejde som lærling videnskabelig glasblæser og lavede emner som reagensglas, spoler, kondensatorer, kolber, som skulle bruges i laboratorier. Jeg arbejdede i den branche, indtil jeg var midt i 20’erne. Derefter blev jeg afskediget et par gange, så jeg besluttede at arbejde for mig selv”

Phil oprettede en butik ved strandpromenaden med Ray Storey, som blev besøgt af mange engelske miniaturister. Til sidst trak Phil sig tilbage, men fortsatte med den mere ornamentale side af glasminiaturer, især Cranberry-stilarter (tranebærglas) af glasvarer.

Skriv mig op

Tilmelding til nyhedsbrev

Adresse

Bygmestervej 6
5854 Gislev, Denmark

Afsending af pakker

Inden for 3 dage
Fri fragt ved køb over 500,-

0