Vælg en side

Roseline fortæller

Historien om
Aubusson tæpper

Roselines miniature tæpper ligner

Hånd knyttede
Aubusson tæpper

Rosa Aubussion tæppe med fint blomstret motiv

Aubusson tæpper

Opstod i midten af det syttende århundrede i byen Aubusson, som ligger i den øvre dal i Creuse i det centrale Frankrig.

Aubusson tæpperne blev lavet af kongeligt personale udelukkende til kongen.

Aubusson tæpper er uldtæpper vævet på store væve i et gobelinvæv, der er tro mod den traditionelle franske måde.

 

Aubusson lavede både knyttede tæpper vævet på lodrette væve såvel som vævede tæpper på vandrette væve, hvilket muliggjorde flere detaljer i design.

De er traditionelt pastelfarvede og består af en kombination af blomster- og arkitektonisk inspirerede designs – fantastisk til fans af indviklede kunstværker.

Læs hele historien om Aubusson tekstiler

Historien om

Aubusson tæpper og tekstiler

De kan dateres tilbage til det 14. århundrede og kommer fra byen Aubusson, som ligger ved foden af ​​Creuse-floden i Frankrig.

En hundrede år gammel tradition med håndværk af Aubusson gobelin af at væve et billede ved hjælp af processer, der praktiseres i Aubusson og en række andre lokaliteter i Creuse-regionen i Frankrig. Dette håndværk producerede hovedsageligt store dekorative væghængninger, men også Aubusson tæpper og møbelbetræk.

Byens vævningsværksteder begyndte at skabe globeliner i det 14. århundrede med små familieværksteder grupperet i det traditionelle ordenssystem.

Byen var ideelt beliggende til denne tekstilproduktion, da Creuse-flodens sure vand hjalp med at affedte uld og fikse farvestoffer.

I 1665 blev byen tildelt titlen Royal Manufactory af kong Louis XIV. Aubusson var blevet kendt for sine ekstraordinære tekstiler og gobeliner. Aubusson-design afspejlede en stor mangfoldighed i temaer, herunder skildringer af religiøse, pastorale og blomstermønstre.

Efterhånden begyndte Aubusson-designerne at udvikle tydeligt europæiske designs. Farvepaletten på Aubusson-tæpper havde en tendens til at være mere dæmpet og designene indeholdt ofte detaljerede blomsterkranse og smukke centrale medaljoner.

Aubusson tæpper var populære

Blandt velhavende købere i hele Europa, og byens vævere fortsatte med at være en førende designkilde for den kongelige familie. En oversigt over 1786 viser mere end hundrede Aubusson-tæpper på Versailles-slottet, og en yderligere oversigt over alle kongelige paladser i 1789 beskriver et stort antal mere.

Fine tæppevævere kopierede de teknikker og motiver, uldtæpper ‘med et design af blomster og rum.’

Produktionen af de originale tæpper ophørte efter 200 års arbejde og sluttede i omkring 1870.

I 2009 blev “Aubusson-gobelin” indskrevet på den repræsentative liste over menneskehedens immaterielle kulturarv af UNESCO.

Kilder:

Aubusson Museet i Frankrig

https://www.britannica.com/art/Aubusson-carpet

https://en.wikipedia.org/wiki/Aubusson_tapestry

https://ich.unesco.org/en/RL/aubusson-tapestry-00250

Skriv mig op

Tilmelding til nyhedsbrev

Adresse

Bygmestervej 6
5854 Gislev, Denmark

Afsending af pakker

Inden for 3 dage
Fri fragt ved køb over 500,-

0